Safirul – semnificatii si proprietati ale pietrei ce inspira calm si puritate

Safirul – semnificatii si proprietati ale pietrei ce inspira calm si puritate

Clasat ca fiind una dintre cele mai pretioase pietre, alaturi de diamant si rubin, safirul te face sa te pierzi in profunzimea lui. Majoritatea oamenilor atunci când se gândesc la safir au în gând culoarea albastru, în trecut fiind asemanat cu nuanta cerului imediat dupa apusului soarelui. Insa, mai putin cunoscut este faptul ca, safirul, atunci cand se formeaza, pot avea diferite nuante de culori.

Cu o semnificatie aparte, safirul este una dintre pietrele preferate in fabricarea bijuteriilor, precum si in ceea ce priveste proprietatiile energetice pe care le ofera atunci cand este purtat. Daca ti-am trezit interesul, te invitam sa citesti in continuare articolul de mai jos:

Cuprins:

1. Ce este safirul?

1.1. Safirul – proprietati si semnificatii

1.2. Cum ingrijesti bijuteriile cu safire?

2. Ce culoare are safirul?

2.1. Safirul albastru

2.2. Safirul verde

2.3. Safirul alb

2.4. Safirul galben

1. Ce este safirul?

Safirul este una dintre cele mai prețioase pietre, alăturându-se rubinului, smaraldului si diamantului. Denumirea acestuia provine din latină „saphirus”, precum și din greacă veche „sapheiros”, toate facand referire la culoarea albastru, safirul in aceasta nuanta fiind cel mai popular si mai cautat. Facand parte din clasa corindonelor, piatra pretioasa este una extrem de dura, avand un scor pe scara Mohs de 9/10, diamantul fiind singurul care a obtinut 10/10. Formula chimica a mineralului este Al2O3, fiind o formă de monocristale.

 Safir

Inca din cele mai vechi timpuri, safirul a starnit interesul, motiv pentru care a devenit extrem de cautat si pretuit. Acest fapt se datoreaza varietatii de culori in care se gaseste, precum si multitudinii de bijuterii care pot fi create cu ajutorul acestora: coliere, inele sau bratari. Astazi, safirul nu mai este doar o piatra pretioasa utilizata pentru bijuterii, ci este folosit pentru producerea laserului de culoare albastra sau a ledurilor de culoare alba, albastra sau verde.

La momentul actual, safirul se extrage în mod natural din roci metamorfice, vulcanice și din aluviuni, cele mai mari mine de safir regăsindu-se în Australia, Madagascar, Nigeria, India, Sir Lanka, Thailanda si Kashmir. Mai mult, o data cu dezvoltarea tehnologiei si a mecanismelor, safirul poate fi obtinut si pe cale sintetica, in diferite marimi si culori, fiind de o calitate perfecta si similara cu forma naturala.

Safirul este o piatra pretioasa care poate inlocui cu succes diamantul in bijuterii, fiind mult mai accesibila ca si pret, precum si ca resursa naturala.

1.1. Safirul – proprietati si semnificatii

De-a lungul timpului, safirul a fost vazut ca fiind mai mult decat o piatra pretioasa, avand pentru diferite culturi semnificatii diferite. Vechii evrei considera ca safirul este piatra profetiei si a divinitatii datorita faptului ca lege data lui Moise a fost scrisa pe tablita de safir. Grecii considerau safirul ca fiind un obiect norocos, motiv pentru care il purtau la ei atunci cand faceau calatorii mai lungi, iar in evul mediu safirul ajuta la inlaturarea gandurilor negative. Datorita culorii sale, safirul este un simbol al cerului si un promotor al sanatatii. Se spune că purtarea bijuteriilor cu safir ajuta la prevenirea bolilor si aduce pace interioara, bucurie si frumusete.

În ceea ce privește proprietatiile sale spirituale, safirul este considerat a fi piatra celor din zodia Balantei, fiind cel care aduce echinoctiul de toamna, pe cand unii il asociaza cu zodia Taur, datorita faptului ca cei nascuti sub acest semn zodiacal, isi asculta intuitia si au o pace interioara.

La momentul actual, safirul este utilizat la nivel energetic pentru:

- Cresterea nivelului de incredere in ceilalti;

- Implinirea dorintelor materiale;

- Ordine in ganduri;

- Stabilirea pacii in mediul de business;

- Vindeca afectiunile sistemului nervos;

- Detoxifiere;

- Calmare.

1.2. Cum ingrijesti bijuteriile cu safire?

Safirele sunt unele dintre mineralele ce nu au nevoie de foarte multa ingrijire. Avand o duritate extrem de mare, singurele pietre pretioase ce-le pot zgaria sunt diamantele. Pentru bijuteriile cu safir recomandarea este sa le duci la bijutier cel putin o data pe an pentru a vedea daca acestea sun fixate cum trebuie, astfel incat sa nu se piarda. In ceea ce priveste curatarea acestora poti sa apelezi la o periuta fina si o solutie din apa si sapun, insa fara a scufunda toata piesa.

inel safir

2. Ce culoare are safirul?

Safirul este o piatră pretioasa ce poate fi gasita intr-o gama larga de culori, insa cel mai cunoscut si cautat safir este cel albastru. Varietatea acestora este dată de compoziția chimică, in care se regasesc diferite elemente ce ajuta la colorarea pietrei. Fiind parte a clasei corindon, singura culoare in care nu poate fi gasit safirul este cea rosie, piatra pretioasa rosiatica fiind cunoscuta sub numele de rubin.

Pe piata pot fi gasite safirele pot fi gasite in urmatoarele culori:

- Albastru;

- Verde;

- Galben;

- Alb;

- Roz;

- Violet;

- Incolor – fiind extrem de rar.

culoare safir

2.1. Safir albastru

Safirele albastre se bucura de o popularitatea mare, fiind caracterizate printr-o nuanta de albastru inschis, opaca si care nu stralucesc foarte tare. Nuanta de albastru se datoreaza fierului și titanului din compozitia acestuia, prezente in cantitati mai mici sau mai mari, stabilind astfel calitatea pietrei. Astfel, safirele albastre, deschise la culoare sunt catalogate ca fiind de o calitate mai slaba si sunt mult mai ieftine. De mentinut este faptul ca, pentru a fi catalogat safir albastru, acesta trebuie sa contina pana in 15% alte culori, iar daca procentul creste, acesta va avea o dubla denumire.

2.2. Safir verde

Culoarea safirului verde este data de prezenta in compozitia pietrei a magneziului si a cobaltului. Astfel, el nu contine elemente care sa ii dea in mod direct culoarea verde, ci reprezinta eflectul din combinatia dintre segmentele galbene si albastre prezente in elementele mentionate anterior.

2.3. Safir alb

Inlocuitorul perfect pentru un diamant, culoarea safirului alb este datorata absentei impuritatilor din compozitia acestuia. El se gaseste in aceasta forma extrem de rar in stare naturala, insa poate fi rezultatul decolorarii safirelor din cauza soarelui.

2.4. Safir galben

La fel ca si safirul alb, cel galben se gaseste destul de greu. Culoarea este data de catre nichelul prezent in compozitia safirului, in cantitate mai mica sau mai mare. Atunci cand este slab colorat, safirul este considerat a fi incolor. În concluzie, safirul este o piatra ce poate cuceri inima oricărei femei daca este montat pe o pereche de cercei, pe un lant si, cu siguranta, pe un inel. Mai mult, datorita multiplelor sale beneficii energetice, acesta influenteaza starea de spirit si ajuta la crearea pacii interioare.

Sursa foto: pexels.com, magazinuldepietre.ro, pixabay.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat