Tipuri de argint - diversele categorii, cum le deosebesti si proprietatile acestui metal pretios

Tipuri de argint - diversele categorii, cum le deosebesti si proprietatile acestui metal pretios

Pe piata este prezenta in ziua de astazi o gama larga de articole confectionate din mai multe tipuri de argint, adica varietati ale acestui metal. Diversele tipuri de argint reprezinta combinatii si aliaje ale acestui metal cu mai multe elemente care sa ii confere grade diferite de duritate sau stralucire. Argintul, in forma sa naturala, este un metal extrem de maleabil, motiv pentru care este aproape imposibila realizarea unor obiecte trainice din acesta, fara a adauga si alte metale care sa-i potenteze valoarea si eleganta. El este considerat un metal pretios, cu multe proprietati deosebite asupra organismului si spiritului uman.

         In acest articol vei descoperi cate tipuri de argint exista si care sunt caracteristicile lor. De asemenea, la finalul lecturii vei putea diferentia cu usurinta tipurile de argint prelucrate pentru obtinerea bijuteriilor si vei putea decide care dintre aceste modele de argint este cel mai potrivit pentru tine. 

Cuprins

  1. Cate tipuri de argint exista si ce sunt articolele placate cu argint
  2. Un alt tip de argint: falsul argint sau argintul tribal

 1. Cate tipuri de argint exista si ce sunt articolele placate cu argint 

         Argintul are multe proprietati, cea mai cunoscuta fiind capacitatea ionilor de argint de a purifica apa. In cazul bijuteriilor, mereu s-a stipulat in privinta celor de argint ca ar indeparta deochiul sau ca ar imbunatati starea de spirit si ar creste capacitatile intuitive. In definitiv, este un metal nobil, iar in combinatie cu pietre semipretioase sau cristale, are un efect deosebit.

Argintul 999

         Acesta este argintul cu forma cea mai pura utilizat in realizarea bijuteriilor. Stantat cu 999, detine doar 0,1% elemente distincte, dar nesemnificative in componenta sa si este utilizat, de regula, pentru modelarea detaliilor fine de pe bijuterii. Este foarte usor de modelat, insa, este si foarte expus zgarieturilor sau loviturilor, motiv pentru care se foloseste cu precadere in cadrul cerceilor sau al colierelor.

 Argintul 925

        Argintul 925 este cel mai rezistent tip de argint cu puritate crescuta, acesta fiind metalul din care sunt confectionate majoritatea tipurilor de bijuterii. Avand in componenta sa cupru sau nichel in proportii reduse, este mult mai rezistent si are o nuanta mult mai stralucitoare fata de argintul 999, care tinde sa fie mai degraba mai cenusiu si ii lipseste stralucirea. Argintul din aceasta categorie este foarte apreciat in confectionarea bijuteriilor tocmai pentru aceste proprietati si este cunoscut sub denumirea de argint sterlin.

argint 925

 Articole placate cu argint

     O varianta extrem de accesibila a bijuteriilor din argint sunt accesoriile placate cu argint. Acestea sunt confectionate dintr-un metal, de regula, peste care se aplica stratul de argint. La prima vedere, diferenta nu este sesizabila, acestea fiind la fel de gratioase precum bijuteriile din argint pur.

         Accesoriile sau elementele decorative arata la fel, dar in timp, stratul de argint se poate deteriora daca nu este ingrijit corespunzator, iar materialul invelit in argint va iesi la lumina gradat si disproportional, oferind un aspect neplacut. Cu toate acestea, daca i se ofera mai multa atentie si grija, bijuteria placata cu argint va ramane stralucitoare si aspectuoasa mai mult timp.

argint

2. Un alt tip de argint: falsul argint sau argintul tribal 

         Argintul tribal este un alt exemplu de argint comercializat care este extrem de accesibil, dar nu detine, de fapt, in componenta sa argint propriu-zis. Poate fi regasit in categoria bijuteriilor sub numele de argint tibetan, german sau alte astfel de denumiri. Acesta este, de fapt, un aliaj variabil, constituit din diverse tipuri de metale al caror aspect final este extrem de asemanator argintului.

         Desi bijuteriile confectionate din argint tribal nu se ridica la valoarea celor din argint 999 sau argint 925, ele au, totusi, valoare estetica si pot fi la fel de aspectuoase. De retinut este faptul ca aceste bijuterii nu detin stanta sau vreun prospect care sa determine componenta lor. Astfel, ele pot contine materiale periculoase pentru sanatatea omului, precum plumbul.

argint

         In concluzie, exista numeroase tipuri de argint din care pot fi confectionate bijuteriile sau accesoriile mai mici destinate compunerii bijuteriilor, acestea diferentiindu-se, in principal, in functie de puritatea metalului. Argintul de puritate crescuta va fi mereu mult mai moale si mai usor de modelat, motiv pentru care nu este extrem de raspandit in randul bijuteriilor, dar argintul sterlin il vei regasi, cu siguranta, in randul articolelor tale preferate, stantat cu 925. In functie de aceste informatii, vei putea alege acum accesoriile potrivite in deplina cunostinta de cauza.

 

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat