Cuartul, cunoscut stiintific sub denumirea de dioxid de siliciu (SiO2), este un mineral extrem de raspandit in scoarta terestra, de ale carui beneficii se bucura omenirea de milenii intregi. Fie ca vorbim de utilizarile sale practice, fie ca ne legam de puterile lui holistice recunoscute de anumiti oameni, cuartul este un mineral extrem de important pentru industria pietrelor.
Cuprins
- Piatra de cuart de-a lungul istoriei
- Tipuri de cuart, de la cuartul de stanca, la cel roz + proprietati miraculoase in functie de nuanta
2.1. Cuartul roz - proprietati
2.2. Cuartul alb - proprietati
2.3. Cuartul verde - proprietati
2.4. Cuartul mov - proprietati
2.5. Cuartul galben - proprietati
- Cuartul - proprietati metafizice
- Cine beneficiaza de proprietatile de purificare si celelalte beneficii ale cuartului?
1. Piatra de cuart de-a lungul istoriei
Etimologia cuvantului “cuart” este destul de neclara, datand din Evul Mediu, si se datoreaza termenului slav “tvurdu” care s-ar traduce prin “dur” sau unei forme a cuvantului “pitic” dintr-un dialect al germanei vechi (“querch”). Piatra a fost, inca de la inceput inconjurata in legenda. Descoperirea acesteia ar fi fost facuta in Grecia Antica, oamenii confundand cristalul cu o gheata cu proprietati magice, imposibil de topit. Astfel, mineralul ar fi putut sa-si ia numele si de la termenul folosit de greci pentru a spune “rece” (“kruos”).
De-a lungul timpului, cuartul a fost folosit la fabricarea bijuteriilor, datorita aspectului sau estetic si pretios, dar a fost important si pentru alte industrii, scotandu-si la iveala proprietati precum piezoelectricitatea si duritatea, punctul de topire ridicat si abrazivitatea, si, cea mai importanta, capacitatea de a vibra la frecvente extrem de precise. Astfel, cuartul este utilizat si in fabricarea sticlei, a cauciucului, in turnatorie, in industria petroliera, dar si in electronica.
In Grecia Antica, cristalele de cuart erau deseori slefuite sub forma unor sfere mari, pretuite pentru racoarea pe care o aduceau asupra pielii oamenilor. De atunci, s-a pastrat obiceiul ca produsele cosmetice sa fie intinse pe piele cu ajutorul unor astfel de rollere pentru masaj facial confectionate din cuart.
Mai tarziu, in Evul Mediu, s-a descoperit proprietatea cuartului de a disipa fasciculul luminos sub forma spectrala, iar in 1880, s-a descoperit si proprietatea piezoelectrica a acestuia, care presupune incarcarea cristalului cu sarcina electrica in momentul in care este supus unei presiuni mecanice.
Inca din cele mai vechi timpuri, cuartul a fost considerat o piatra cu proprietati metafizice, care putea aduce beneficii celor care isi puneau sperantele in puterile lui miraculoase. Diferitele popoare isi manifestau diferit veneratia pentru supranaturalul adus de aceasta piatra in viata lor.
Civilizatiile egiptene foloseau pietrele de cuart pe post de talismane norocoase, grecii si romanii isi confectionau bijuterii sferice din cuart, australienii le foloseau in ritualurile de initiere, iar japonezii vedeau in mineralul de cuart un simbol al perfectiunii. In timpul Evului Mediu, oamenii atribuiau cuartului proprietatea de a interconecta lumile si de a le deschide mintea, pentru a putea prezice viitorul. De aceea, isi confectionau globuri de cuart si cranii de cuart in care sa ghiceasca.
In prezent, ramane remarcat cu deosebire in industria confectionarii de bijuterii, datorita frumusetii sale, a claritatii cristalului, a multitudinii de culori si nuante, dar si a puterilor nebanuite pe care acest mineral le-ar avea in ceea ce priveste captarea, respectiv eliberarea energiilor.
2. Tipuri de cuart, de la cuartul de stanca, la cel roz + proprietati miraculoase in functie de nuanta
In stare pura, cristalele de cuart sunt transparente si incolore (de stanca), dar, prin iradiere sau intruziune a diverselor impuritati, acestea isi pot schimba aspectul, generand o gama diversa de culori, cu simbolistici diferite. Astfel, cuartul iti poate lua ochii prin stralucirea sa fascinanta, in nuante de roz, alb, verde, fumuriu, auriu, violet, brun si chiar negru.
1.1. Cuartul roz - proprietati
Cuartul roz isi datoreaza culoarea prezentei ionilor de fosfor in structura chimica a mineralului. Cu adevarat rapitoare, nuanta de roz a cristalului aminteste de delicatetea unei flori, de aceea, mineralul roz mai este cunoscut si sub denumirea de “cuartul trandafirului”. Din punct de vedere metafizic, se zice ca aceasta varietate de cuart atrage energiile romantice, concentrandu-se asupra chakrei inimii. De asemenea, poate avea rol vindecator, ajutand la repararea vechilor rani sufletesti si la o mai buna intelegere a sinelui.
Astfel, daca te consideri intr-o permanenta neintelegere cu propria persoana, iar mintea ta este dominata de o stare interioara de haos, atunci ia in considerare primirea unei pietre de cuart roz in viata ta, care va atrage energiile necesare pentru a te face sa te iubesti si sa fii mai blanda fata de propriile tale greseli.
1.2. Cuartul alb - proprietati
Cuartul alb isi capata culoarea laptoasa datorita incluziunii de diverse gaze sau lichide, impuritati care incetoseaza claritatea si transparenta pietrei aflate in stare pura. Acesta are rolul de a te reconecta cu sinele tau pierdut, de a aduce la viata jovialitatea si tineretea din tine, reinviind copilul interior, neinfricat si pus pe joaca.
Astfel, cuartul alb-laptos te incarca energetic cu posibilitatea de a comunica interdimensional, de a repara rani din trecut, de a vindeca traume din copilarie, pe care nici macar nu le-ai constientizat, dar le resimti la nivel subconstient si care iti afecteaza toate relatiile interumane din prezent, inclusiv pe cea cu adultul care esti acum.
1.3. Cuartul verde - proprietati
Cuartul verde, cunoscut si sub numele de “aventurina”, este o piatra transparenta cu nuanta verde, care aduce oportunitati noi in viata ta. Talisman norocos, aceasta poate sa te conecteze cu energii pozitive, deschizandu-ti drumul catre o cale in care sansele sunt mereu de partea ta. Desigur, prosperitatea si oportunismul se datoreaza si actiunilor pe care le decizi de una singura, dar, cu siguranta, deciziile tale sunt mai inspirate atunci cand te afli intr-o stare mintala buna si accepti norocul in viata ta.
1.4. Cuartul mov - proprietati
Cuartul mov sau “ametrina” este o varietate violet de cuart, asemanandu-se cu ametistul. Nuanta sa speciala poate fi pusa pe seama infiltratiilor de ioni de fier in mineral sau a iradiatiilor cu raze gamma. Ametrina aduce armonie in viata ta, echilibrand energiile, ajutandu-te sa-ti deschizi sufletul si sa primesti energiile pozitive care se avanta asupra ta. Rolul sau curativ este dublat de aspectul deosebit, care face ca ametrina sa fie una dintre cele mai dorite pietre in decorul interior, dar si in confectionarea de bijuterii handmade.
1.5. Cuartul galben - proprietati
Cuartul galben poarta si numele de “citrin” si este cel mai des folosit in industria bijuteriilor. Citrinul este incarcat de energie solara, pe care o poate transfera asupra casei tale, sub forma de noroc si prosperitate. Purtat ca bijuterie, acest tip de cuart inlesneste comunicarea, intareste increderea in sine, deschide calea spre succes si te protejeaza de energii negative.
3. Cuartul - proprietati metafizice
Indiferent de culoarea sa, cuartul este un mineral recunoscut dintotdeauna ca avand proprietati metafizice. Poate ca te intrebi, insa, cu ce este cuartul mai special decat alte pietre despre care se spune ca ar avea asemenea puteri miraculoase si de ce ar fi un beneficiu imens daca ai aduce astfel de cristale in jurul tau?
Ei bine, poate ca cel mai important rol al cuartului se leaga de proprietatea sa vindecatoare. Aceasta piatra reuseste sa armonizeze energiile din jurul tau, creandu-ti o stare inerioara in care este prielnic sa te regasesti, sa te reconectezi cu sinele din trecut sau sa conturezi sperante pentru sinele tau din viitor. De asemenea, cristalul inmagazineaza energii pozitive, atrage norocul si faciliteaza comunicarea.
Cuartul este piatra care isi canalizeaza puterile asupra chakrei inimii, fiind specializata pe vindecarea ranilor sufletesti, prin iertare, compasiune si iubire de sine.
Daca te afli intr-o situatie dificila sau ai o stare de spirit mai negativa, cuartul te ajuta sa-ti eliberezi mintea si sa vezi partea pozitiva a lucrurilor, garantand, deci, ca soarele va rasari si pe strada ta in viitorul apropiat.
4. Cine beneficiaza de proprietatile de purificare si celelalte beneficii ale cuartului?
Din fericire, cuartul aduce aceleasi beneficii oricarei persoane, nefiind un mineral destinat unei zodii anume, precum chihlimbarul sau piatra de lapis lazuli, si scapand de sub rigorile numerologiei. Pur si simplu, cuartul ajuta la purificarea energiilor din jurul nostru, permitand vindecarii sa aiba loc, eliberand mintea de sub tortura gandurilor obsesive, atragand norocul sau succesul si determinand o stare generala de bine.
Purtat ca bijuterie, acesta poate avea o simbolistica diferita, cu scop special. Daca porti o pietricica de cuart sub forma unui medalion, la gat, atunci vei avea parte de o energie care te va ajuta mai bine sa comunici, sa-ti exprimi ideile si viziunea. Sub forma de cercei, cuartul te poate ajuta la o mai buna intelegere atat a celor din jur, cat si a propriei tale persoane. Purtat la mana, te ajuta sa creezi relatii, sa te conectezi cu oamenii si sa iei decizii importante. Asa cum e usor de ghicit, purtat la o bratara de picior, cuartul te ghideaza in drumul tau prin viata, avand grija sa ti-l paveze cu noi si noi oportunitati.
Prin urmare, cuartul are o poveste fascinanta, care se intinde pe milenii, legata de o simbolistica pe care oamenii vor continua s-o descopere, s-o interpreteze si s-o valorifice la nesfarsit. Fumusetea incontestabila a mineralului, curcubeul de culori, stralucirea translucida si incrustatiile originale ale pietrei, transforma cuartul intr-un cristal pe care oricine ar trebui sa il aiba casa, fie sub forma de ornament, fie sub forma de bijuterie.
Sursa foto: Pixabay.com