Din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, oamenii au fost atrasi de cristale si pietre pretioase sau semipretioase, considerate a avea puteri vindecatoare. Acestea au atat rol cosmetic, de infrumusetare, fiind purtate sub forma de bratari, inele sau coliere, cat si rol de vindecare al ranilor fizice si emotionale, datorita energiilor pozitive pe care le emit odata ce se afla in apropiata vecinatate a unei persoane.
O astfel de piatra semipretioasa, foarte indragita pentru frumusetea sa, dar si pentru efectele benefice asupra sanatatii, este reprezentata de chihlimbar. Este una dintre pietrele semipretioase cu cea mai veche istorie si continua sa se claseze in topul preferintelor celor care isi doresc sa se bucure de toate beneficiile pe care aceasta are sa le ofere!
Cuprins
1.1. Culoarea chihlimbarului - cate nuante de chihlimbar exista si care este cea mai rara?
1.2. Unde se gaseste chihlimbarul?
2.2. Proprietati chihlimbar - cum actioneaza asupra sanatatii fizice?
2.3. Bratari chihlimbar beneficii - de cine ar trebui purtate bijuteriile cu chihlimbar?
1. Ce este chihlimbarul?
Chihlimbarul este o piatra semipretioasa care dateaza inca din cele mai vechi timpuri, gasindu-se ramasite de siraguri de margele din chihlimbar inca din vremea Paleoliticului. De asemenea, au fost gasite resturi de bijuterii din chihlimbar in mormintele celor care au trait in anii 2000 i.Hr., iar grecii antici foloseau aceasta piatra pentru durerile provocate de reumatism. In timp ce samanii si vrajitorii o utilizau pentru puterile ei considerate a fi unele magice, altii o foloseau pentru ca erau de parere ca este un talisman veritabil in timpul vanatorii, intrucat de multe ori erau prezente si insecte prinse in piatra de chihlimbar.
Chihlimbarul nu este un cristal, ci se obtine din rasina fosila a mai multor specii de pini preistorici, fiind de natura organica, asemenea perlei sau coralului. Chihlimbarul mai poarta si denumirea de ambra, denumire ce provine din limba araba, “al anbar” traducandu-se in auriu, culoarea cel mai des intalnita in cazul pietrei de chihlimbar. “Aurul Nordului” este un alt nume folosit pentru chihlimbar, acest nume facand referire la istoria Tarilor Baltice, acolo unde piatra aurie era folosita ca moneda de schimb.
1.1. Culoarea chihlimbarului - cate nuante de chihlimbar exista si care este cea mai rara?
Desi culoarea galben-aurie este cea mai frecventa si recognoscibila atunci cand vine vorba despre chihlimbar, este important de stiut faptul ca exista in jur de 7 culori principale si 250 de nuante pentru aceasta piatra semipretioasa. Culoarea ei este puternic influentata de mediu, apa, sol si rasina, dar si de schimbari climaterice si reactii chimice, nuanta finala fiind conferita de numarul de bule de gaz din interiorul pietrei.
Chihlimbarul galben cu diferite nuante si tuse de maro reprezinta aproximativ 70% din totalul chihlimbarului extras. Din acesta a fost creat si chihlimbarul alb, prin evaporarea bulelor de la nivelul chihlimbarului galben.
In lume exista peste 100 de tipuri de chihlimbar, insa cel mai apreciat este chihlimbarul baltic natural, existand chihlimbar baltic rosu, verde, albastru sau chiar si negru. Cel din urma are aceasta culoare inchisa datorita amestecului de plante si pamant, nefiind 100% fosilizat. Chihlimbarul verde, rosu si albastru sunt pietre extrem de rare, cel mai putin comun fiind chihlimbarul albastru, care reprezinta doar 0,2% din totalul extras. Acesta se gaseste cu precadere in Republica Dominicana, dar si in cateva regiuni din Indonezia, Republica Nicaragua, Mexic sau America de Nord, provenind de la specii de arbori aflati pe cale de disparitie. In compozitia lui se regasesc anumite hidrocarburi care atunci cand intra in contact cu razele ultraviolete, coloreaza piatra semipretioasa in nuante de albastru, efectul fiind cel mai vizibil in lumina puternica.
1.2. Unde se gaseste chihlimbarul?
Deoarece exista mai multe resurse de chihlimbar in lume, fiecare tip are o si o denumire specifica. Astfel, chihlimbarul sicilian mai este cunoscut si sub denumirea de Simet, ce provine de la raul Simeto din Sicilia. Statul Chiapas din Mexic ii ofera numele sau chihlimbarului mexican, iar Burmitul este extras din Burma si prelucrat in China. Mai exista si chihlimbarul canadian, dar si cel dominican, recunoscut desigur pentru frumoasele nuante de albastru pe care le confera pietrei semipretioase.
Chihlimbarul baltic sau Succinitul este cel mai popular si indragit tip de chihlimbar, ce provine din rasina pinilor “Pinites Succinitera”, care obisnuiau sa formeze paduri imense de conifere acum 50 de milioane de ani in partea de nord a Europei. Acesta se gaseste in cea mai mare parte in Rusia, dar si de-a lungul coastelor unor tari precum Estonia, Lituania, Letonia si Polonia, fiind inca activ din punct de vedere electromagnetic.
Chihlimbarul romanesc sau Rumanitul are proprietati asemanatoare cu cel baltic, insa este mai putin popular. Cel mai valoros chihlimbar din lume, cel negru-verde, se gaseste chiar in Romania, in comuna Colti din judetul Buzau. Varsta acestuia depaseste un milion de ani, fiind cu 40 de mii de ani mai batran decat faimosul chihlimbar baltic. Tot in comuna Colti se afla si Muzeul Chihlimbarului, care adaposteste peste 300 de obiecte din rumanit, dar si fosile, roci, alte pietre semipretioase, bijuterii lucrate de mesterii locali, costume populare si obiecte cu o puternica incarcatura etnografica.
2. Chihlimbar proprietati - ce efecte are asupra organismului uman?
Chihlimbarul nu este doar o piatra semipretioasa foarte frumoasa, ci are si o serie de efecte benefice asupra organismului uman. Fiind rezultatul diferitelor fosile de pin, chihlimbarul are o conexiune puternica cu natura, plasandu-l pe cel care il poarta intr-o comuniune puternica cu mediul inconjurator. Acest lucru il poate face pe purtator sa capete o perspectiva mai buna asupra vietii si sa devina mai recunoscator pentru tot ceea ce are. Este o piatra a norocului si a frumusetii, care reuseste sa blocheze energiile negative si sa il protejeze pe cel care o poarta. Are atat numeroase proprietati terapeutice, intrucat restabileste echilibrul emotional, confera pace interioara si aduce armonie, dragoste si noroc in viata oamenilor, cat si beneficii asupra sanatatii, avand un puternic rol curativ si purificand organismul de durere si diverse boli de la nivelul sistemului endocrin, ficatului, stomacului, tiroidei sau intestinului.
2.1. Chihlimbar proprietati terapeutice - cum te poate ajuta piata de chihlimbar sa treci mai usor peste gandurile negative si sa capeti o perspectiva mai buna asupra vietii
Chihlimbarul este o piatra semipretioasa care reuseste sa aiba proprietati terapeutice de necontestat, eliminand gandurile si energiile negative, oferindu-ti o noua perspectiva asupra vietii si o viziune incarcata de optimism, fericire si pozitivism. In contact cu pielea, piatra de chihlimbarul emite una dintre componentele sale, acidul succinic, care amelioreaza starile de anxietate si depresie. Totodata, chihlimbarul interactioneaza cu organismul uman la nivel bioelectric, intrucat emite ioni negativi atunci cand este frecat in palme sau purtat sub haine.
Reduce melancolia, tristetea, confuzia, indeparteaza starile depresive si anxioase si sustine totodata intelectul, amplificand starile de bucurie si fericire, optimismul, pozitivismul, energia buna, intelepciunea si. altruismul. Te ajuta sa te reconectezi cu sinele interior, sa ai mai multa incredere in tine si in fortele proprii, contribuie in procesele creative pe care le desfasori si iti confera un echilibru emotional de pe urma caruia ai numai de castigat! De asemenea, inlatura fricile pe care le ai si iti ofera acea doza de curaj de care ai nevoie pentru a iti indeplini toate visurile marete.
Chihlimbarul contribuie si la gasirea sufletului pereche, te ajuta sa iti deschizi inima in fata partenerului actual sau a unui posibil pretendent, sa devii vulnerabil, sa ai incredere in tine si sa detii o energie care atrage lumea din jurul tau. Te face sa fii mai intelegator, atent si rabdator cu partenerul tau, sa ii intelegi mai bine nevoile si sa faci compromisuri astfel incat relatia voastra sa fie una prospera, frumoasa si de lunga durata. Iti permite sa te bucuri de momentele pasionale alaturi de persoana speciala din viata ta si mentine aprins focul pasiunii. In ceea ce tine de cariera, chihlimbarul iti aduce noroc si pe acest plan, ajutandu-te sa castigi mai bine din punct de vedere financiar si sa ai un job satisfacator, la care sa mergi din drag, ci nu din obligatie.
2.2. Proprietati chihlimbar - cum actioneaza asupra sanatatii fizice?
Chihlimbarul este unul dintre cele mai vechi remedii pentru diferitele probleme de sanatate, avand efecte purificatoare si vindecatoare. Aceasta piatra reuseste sa absoarba raul din corp si energiile negative si sa le transforme intr-unele pozitive, care sa iti confere o stare de bine, armonie si vitalitate. Reuseste sa purifice organismul, spiritul, mintea si mediul inconjurator si protejeaza impotriva radiatiilor nocive emise de televizor, telefon sau alte aparate electronice si surse de energie, fiind recomandat a se aseza o piatra de chihlimbar in vecinatatea acestor obiecte. Curata organismul si este benefic pentru sistemul endocrin, rinichi, ficat, vezica, tratarea gusei, splina, intestine, stomac, fiind recomandat in caz de dureri musculare si articulare, ulcer, astm, reumatism, dureri stomacale si de ureche. Totodata, fortifica sistemul nervos, iar sub forma de lichid este recomandat in tratarea racelilor comune si a gripei, durerilor de cap sau bolilor cronice.
2.3. Bratari chihlimbar beneficii - de cine ar trebui purtate bijuteriile cu chihlimbar?
Fiind o piatra semipretioasa foarte frumoasa, chihlimbarul reprezinta elementul decorativ perfect pentru orice bijuterie, fie ca este vorba despre cercei si lanturi, fie ca preferi inelele cu pietre masive sau bratarile colorate. Chihlimbarul nu are doar un aspect placut, ci aduce si o serie de efecte pozitive asupra starii emotionale si a sanatatii tale, astfel ca o bratara cu pietre din chihlimbar este alegerea optima daca iti doresti sa fii la moda si sa beneficiezi, in acelasi timp, de toate aspectele pozitive pe care aceasta piatra are sa ti le ofere.
Daca esti pasionat de astrologie, este bine sa stii ca aceasta este o piatra norocoasa pentru zodiile leu si sagetator, insa este recomandata si pentru taur, rac, pesti sau varsator. In ceea ce tine de luna nasterii, cei nascuti in noiembrie se bucura cel mai mult de beneficiile chihlimbarului, precum si persoanele nascute sambata si cei a caror cifra norocoasa este 3.
3. Cum ar trebui sa ai grija de piatra de chihlimbar si cum sa iti dai seama daca aceasta este una autentica sau nu?
Compozitia pietrei de chihlimbar are o duritate foarte scazuta, astfel incat este necesar sa ai mare grija de ea, daca iti doresti sa te bucuri de frumusetea si beneficiile acesteia pentru o perioada indelungata de timp. Chihlimbarul este solubil in alcool, eter si benzina si, de asemenea, este afectat de transpiratie, caldura excesiva a soarelui, detergenti puternici, produse de curatenie, cosmetice, parfum sau alti agenti chimici agresivi, in special alcalini. De aceea, nu este recomandat sa porti bijuterii din chihlimbar atunci cand faci curatenie sau dus, deoarece produsele folosite in aceste procese vor afecta durata de viata a pietrei semipretioase. Pentru a avea grija de aspectul si luciul pietrei tale de chihlimbar, poti folosi o combinatie de sare si apa, care va reusi sa o curete bland si eficient, fara a o ataca.
Deoarece este o piatra semipretioasa foarte populara, dorita si indragita, pe piata exista o multitudine de falsuri, menite sa atraga clientii care nu stiu sa deosebeasca chihlimbarul adevarat de o copie. Astfel, de multe ori, cele mai comercializate si accesibile bijuterii de chihlimbar se dovedesc a fi de fapt din copalt, copalit sau chiar plastic, fiind usor de imitat prin captarea unor insecte intr-o rasina de plastic. Pentru a iti da seama daca detii cu adevarat o piatra veritabila de chihlimbar, incearca urmatorul test: asaza piatra intr-o solutie formata din apa si sare, iar daca aceasta pluteste in solutia salina realizata, inseamna ca este intr-adevar chihlimbar. De asemenea, chihlimbarul are o greutate specifica mai mica, nu se dizolva in acetona precum copalul, iar atunci cand este supus unui proces de frecare de un material textil sau este apropiat de varful incins al unui ac, piatra va emana un miros de rasina arsa.
Fie ca alegi sa tii o piatra de chihlimbar in casa, fie ca iti doresti sa o porti mereu cu tine sub forma de bijuterie, aceasta reprezinta un veritabil tratament pentru trup si suflet. Este un remediu natural, inofensiv si estetic, cu o incarcatura istorica puternica, perfect pentru persoanele spirituale, cu o puternica conexiune cu natura, care isi doresc sa apeleze la metode care sa se afle in armonie cu mediul inconjurator.
Sursa foto: Shutterstock.com