Aurul este unul dintre cele mai pretioase metale si de-a lungul timpului a avut numeroase intrebuintari, de la folosirea acestuia pentru bijuterii, bani si pana la fabricarea de dispozitive electronice. De asemenea, valoarea aurului nu se depreciaza, asa ca acesta a fost folosit si inca este foarte des folosit ca metoda de economisire: lingourile sau bijuteriile de aur sunt pastrate si schimbate pentru bani atunci cand este necesar ori lasate mostenire. Daca iti doresti sa afli mai multe despre utilizarile aurului, cine a descoperit aurul si de ce este aurul pretios, am pregatit pentru tine un mic ghid care sa iti raspunda la cele mai interesante intrebari despre aur. Afla si cand si unde sa NU porti niciodata aurul si cum sa iti alegi cele mai potrivite bijuterii din acest metal:
Cuprins:
- Ce este aurul?
- Istoria aurului
- De ce este aurul valoros?
- Utilizarea aurului
- Semnificatia aurului
- Cand si unde sa nu porti niciodata aur
- Utilizarea aurului - Cum sa alegi bijuteriile: idei si modele
1. Ce este aurul?
Aurul este un element chimic ce se gaseste in natura si este folosit din cele mai vechi timpuri pentru realizarea de monede sau bijuterii ori obiecte de valoare. Acesta nu poate fi folosit ca atare pentru confectionarea de podoabe, ci trebuie combinat cu alte metale, precum cuprul sau argintul. Motivul il reprezinta textura sa naturala, ce este prea moale.
2. Istoria aurului
Istoria aurului porneste inca din antichitate, iar acesta ramane si in prezent la fel de valoros si de utilizat precum in vremurile antice. Nu se stie exact cine a descoperit aurul, insa se stie ca acesta a fost folosit inca din anul 40000 i.Hr , deoarece urme de aur au fost descoperite in pesterile studiate de arheologi. Iata o scurta istorie a celui mai pretios metal:
anul 3600 i.Hr- Aurul este topit pentru prima data in Egiptul Antic
anul 2600 i.Hr- Hieroglifele egiptene descriu aurul ca fiind “mai abundent decat pamantul”. Tot din acesti ani dateaza si primele harti ce arata planurile si schitele unei mine de aur. De asemenea, tot in jurul acestei date apar primele evidente ale bijuteriilor din aur.
anul 1223 i.Hr- Masca confectionata pentru inmormantarea lui Tutankamon este realizata in intregime din aur
anul 600 i.Hr- Primele monede din aur sunt batute in Lydia, Asia Mica. Acestea erau realizate dintr-un mix din aur si argint in stare bruta.
anul 560 i.Hr- Locuitorii Lydiei invata cum sa rafineze aurul si argintul si astfel iau nastere primul sistem monetar de acest fel din lume: monede din aur si argint, denumite dupa regele Lydiei, Croesus. Datorita continutului ridicat de aur din aceste monede, ele devin o valuta acceptata la nivel larg si sunt tranzactionate cu incredere.
anul 546 i.Hr- Regele Croesus este capturat de catre persi, care incep sa foloseasca aurul ca metal principal pentru monedele lor.
anul 500 a.d- In China antica, in provincia Chu circula Ying Yuan, o moneda patrata realizata din aur
anii 1370-1420- Minarea aurului devine atat de populara, incat majoritatea minelor sunt golite.
anul 1717- Marea Britanie seteaza un standard unic pentru aur. Acest lucru inseamna ca aurul primeste o valoare fixa in bani.
anul 1848- Incepe Goana dupa aur din California atunci cand James W Marshall gaseste aur la o fabrica din Coloma.
anii 1870-1900- Toate tarile, in afara de China, adopta standardul unic pentru aur.
anul 1944- Dupa Al Doilea Razboi Mondial, standardul unic pentru aur este inlocuit de Acordul de la Bretton Woods, ceea ce inseamna ca valuta se poate relationa cu aurul prin rate de schimb fixe.
3. De ce este aurul valoros?
Aurul a devenit atat de valoros datorita proprietatilor sale dar si datorita faptului ca este un construct social: guvernele si populatia au acceptat unanim sa acorde valoare aurului. Iata cele mai importante atribute ce ofera valoare aurului:
- Este un metal suficient de usor de obtinut pentru a realiza monezi, insa si suficient de rar pentru ca nu toata lumea sa si-l poata permite si astfel sa inceapa sa isi faca propriile monede si lingouri de aur.
- Este un metal usor de procesat si care nu se pateaza cu timpul, precum cuprul sau argintul. Aurul nu este afectat de niciun tip de bacterie, microorganism, acid sau substanta alcalina.
- Este un metal portabil. Monedele, ornamentele, bijuteriile sau lingourile de aur sunt usor de transportat: nu isi schimba forma in contact cu caldura sau cu substante chimice.
- Este un metal sigur. Deoarece nu reactioneaza cu alte substante, nu trebuie sa iti faci griji ca monedele sau bijuteriile din aur se vor strica sau vor reactiona intr-un anume fel atunci cand sunt expuse la diversi factori de mediu. De asemenea, aurul nu este toxic nici atunci cand este ingerat in cantitati foarte mici, ceea ce vei putea observa la patiseriile si cofetariile ce ofera produse suflate cu aur.
- Are o culoare unica. Culoarea auriu a fost denumita dupa metalul pretios si niciun alt metal nu mai are aceasta culoare.
- Traditia joaca si ea un rol important. Faptul ca aurul a fost folosit inca din Antichitate ca valuta si a fost mereu considerat un element pretios datorita trasaturilor sale este o credinta ce s-a perpetuat pana in prezent, in era moderna. Chiar daca aurul are proprietati extraordinare, valoarea acestuia este data de catre noi oamenii, de catre societati. Daca noi nu am alege sa valorificam acest metal si sa il consideram pretios, atunci acesta nu ar avea puterea pe care o are astazi. Bineinteles, este putin probabil ca in viitor lumea sa isi indrepte atentia catre alte elemente, deoarece aurul are o traditie atat de lunga, ce dateaza inca dinaintea erei noastre, are proprietati unice si este acceptat de sute de ani ca fiind la fel de valoros ca banii.
4. Utilizarea aurului
Utilizarea aurului se poate face in numeroase domenii si nu tine cont de ce culoare are aurul sau de provenienta sa, insa poate depinde de numarul de karate al aurului, care reprezinta cat la suta metal pur contine un obiect, fie bijuterie, ornament sau podoaba pentru dinti. Iata care sunt cele mai populare utilizari ale aurului:
- Bijuterii. Aurul este folosit de mii si mii de ani pentru a realiza bijuterii, ornamente si podoabe. Aurul pur, de 24K este moale, insa atunci cand este combinat cu alte metale, acesta devine suficient de dur pentru a asigura rezistenta bijuteriilor si ornamentelor. De asemenea, acesta are o rezistenta sporita in timp, ceea ce inseamna ca bijuteriile tale de aur nu se vor degrada, cu conditia sa fie ingrijite corespunzator.
- Bani. Inca dinaintea erei noastre aurul a fost folosit ca moneda pentru tranzactii si a castigat o valoare puternica pe piata monetara. Astazi, atat guvernele, cat si oamenii investesc in lingouri de aur, datorita valorii sale ridicate ce nu se depreciaza pe termen lung.
- Electronice. De la telefoane mobile si pana la electrocasnice, foarte multe dispozitive electronice contin aur, deoarece acesta este un conductor excelent si este necoroziv. Este folosit in realizarea de conectori, contacte de releu sau comutatoare. Totusi, cantitatea folosita nu este una mare, iar aurul este ales pentru proprietatile sale cand vine vorba de realizarea de electronice, nu pentru valoarea sa pe piata.
- Stomatologie. Exista dovezi ca aurul a fost folosit in stomatologie inca din anul 700 i.Hr, insa acesta este popular si in prezent pentru realizarea de coroane, punti dentare sau aparate ortodontice. De ce aurul? Pentru ca acesta este maleabil si non alergenic, avand proprietatile perfecte pentru a fi utilizat in stomatologie. De asemenea, acesta are un aspect placut si nu reactioneaza chimic cu alte substante.
5. Semnificatia aurului
Deoarece este folosit inca din Antichitate, aurul a prins numeroase conotatii si are semnificatii diverse derivate din traditiile si obiceiurile culturilor in care a fost folosit. In civilizatiile antice precum cea egipteana, sau romana, acest metal era extrem de pretuit, fiind asociat cu perfectiunea si puritatea. De asemenea, el a mai fost asociat si cu Soarele, cel mai important astru al galaxiei noastre. Aurul era folosit pentru ofrande aduse zeilor, pentru ceremonii, dar si pentru infrumusetarea oamenilor si a persoanelor importante, atunci cand se folosea pentru realizarea de podoabe. Foarte multe dintre culturile din jurul lumii privesc aurul ca fiind un simbol al prosperitatii, autoritatii, bogatiei si carismei. In trecut, se presupunea ca acesta poate ajuta la vindecare, crestere, protectie si poate oferi intelepciune.
6. Cand si unde sa nu porti niciodata aur
Aurul este pretios, frumos si rezistent, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa porti bijuterii sau podoabe din aur non-stop, zi de zi, indiferent de ocazie. Afla cand si unde sa nu porti niciodata bijuterii din aur:
- Pune-le bine atunci cand faci sport. Este de preferat sa renunti la bijuteriile din aur atunci cand mergi la sala sau sa joci tenis ori sa faci sport, in special daca ai bijuterii din aur in combinatie cu alte pietre pretioase. Pietrele se pot zgaria, in timp ce lantisoarele sau bratarile subtiri din aur se pot rupe.
- Nu le lua cu tine la plaja si piscina. Din nou, pentru bijuteriile din aur cu pietre, exista un risc mai mare ca acestea sa se zgarie la plaja datorita nisipului. De asemenea, exista riscul sa iti pierzi bijuteriile din aur atunci cand inoti, asa ca este o idee buna sa le lasi acasa sau in seiful din camera de hotel.
- Nu le lua cu tine in zonele necunoscute din vacante. Atunci cand mergi in vacante in zone pe care nu le cunosti prea bine este de preferat sa lasi atat bijuteriile din aur acasa sau la hotel, cat si alte obiecte de valoare, pentru a nu deveni tinta hotilor.
- Da-le jos atunci cand faci tratamente corporale sau mergi la solar. Din nou, pentru a evita accidentele ce pot duce la deteriorarea accidentala a bijuteriilor din aur si a oricarui alt tip de bijuterii, nu uita sa le dai jos inainte de a face tratamente corporale sau faciale ori inainte de a intra la solar. In plus, daca porti lanturi si bratari la solar, te vei bronza cu urme.
7. Utilizarea aurului - Cum sa alegi bijuteriile din aur: idei si modele
Atunci cand alegi bijuteriile din aur, alege-le astfel incat sa se potriveasca stilului tau si sa le poti purta pentru o perioada lunga timp. Iata cateva idei de bijuterii din aur pe care le poti gasi atat in magazine, dar le poti crea si la comanda, la un bijutier:
- Bratarile simple din aur. Bratarile simple din aur, fie mobile sau fixe, sunt o alegere ideala daca iti doresti un model clasic de bijuterie, ce nu se demodeaza si rezista excelent in timp. Poti opta pentru aur rose, alb sau galben si o poti asorta atat la tinute elegante, cat si la tinute casual.
- Cerceii lungi. Cerceii lungi sau tip lant sunt minunati daca iti doresti un model elegant, fin si clasic, dar pe care sa il poti purta si ziua. Poti alege cercei din aur lungi cu diferite mici insertii, cum ar fi stele, cercuri, inimi sau flori.
- Inelele cu pietre semipretioase. Inelele din aur cu pietre semipretioase sunt o alegere ideala pentru a obtine bijuterii unice, care sa se potriveasca perfect cu stilul fiecaruia. Opteaza pentru safir, rubin sau smarald. Alege aur de culoare rose sau aur alb pentru a nu crea un contrast prea mare intre metal si culoarea pietrei semipretioase.
Aurul este unul dintre cele mai pretioase si populare metale, lucru ce nu se va schimba in viitorul apropiat. Fie ca iti doresti bijuterii din aur pentru valoarea lor ce nu se depreciaza, pentru frumusetea lor sau pentru proprietatile lor unice, este o idee excelenta sa porti si sa iti cumperi astfel de podoabe. Totusi, nu uita sa le lasi acasa atunci cand mergi sa faci sport, mergi la plaja sau in locuri unde exista riscul de a-ti fi furate. Ai grija de bijuteriile din aur, iar ele vor rezista o viata.
Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com