Cand vine vorba de accesorizarea unei tinute, cu siguranta bijuteriile confectionate din perle se afla printre cele mai intalnite optiuni, datorita plusului de rafinament, eleganta si bun gust pe care il pot adauga. Perlele, insa, pana sa-si indeplineasca scopul final, trec prin anumite procese de formare, din care pot rezulta doua tipuri - perle naturale si de cultura. In cazul in care esti atrasa de astfel de bijuterii, dar nu cunosti foarte multe despre ele, vei afla din acest articol cateva informatii esentiale.
Cuprins
- Principalele asemanari si diferente intre perlele naturale si cele de cultura
- Perle de cultura sau naturale - pe care sa le alegi?
1. Principalele asemanari si diferente intre perlele naturale si cele de cultura
Atat perlele de cultura, cat si cele naturale reprezinta pietre pretioase autentice. Ele se formeaza in interiorul unei stridii, midii sau scoici, diferenta facand-o influentele exterioare exercitate in cazul perlelor de cultura.
Perlele naturale se formeaza organic, in muschiul de tesut al stridiei, midiei sau scoicii. Nisipul activeaza mecanismul de aparare al molustei, determinand producerea unei secretii care se dezvolta intr-o perla naturala. Acest proces are loc fara interventia omului.
Perlele de cultura se formeaza tot in interiorul unei stridii, midii sau scoici, dar intr-un mediu controlat, procesul fiind influentat de interventia omului. Se introduce, mai intai, un „element nucleu”, cum ar fi o margea, in coaja de stridie, iar straturile de sidef din jurul ei vor crea perla. Din acest motiv, rezultatul este unul diferit, comparativ cu perlele care se formeaza in mod natural.
Pana a se incepe crearea perlelor de cultura, scafandrii intrau in adancul oceanului, expunandu-se la anumite riscuri, pentru a colecta stridii. Ulterior, le aduceau pe uscat si verificau daca contin perle naturale. Aceasta exploatare continua a facut ca populatia de moluste sa scada in mod drastic, iar inevitabil, sansele de a mai gasi astfel de perle s-au redus semnificativ.
In cazul perlelor de cultura situatia este diferita. Cultivatorii de perle trebuie doar sa deschida cu grija molustele si sa colecteze perlele, fara ca stridia sa fie afectata. Dupa recoltare, pot fi cultivate alte perle in interiorul aceleiasi stridii. Perlele de cultura pot fi produse in apa sarata, (in tari din Asia si Australia), dar si in apa dulce (rauri, lacuri, iazuri). Exista trei tipuri de perle de apa sarata - Tahitian, South Sea si Akoya. De obicei, cele din urma sunt mai scumpe, deoarece necesita un timp indelungat de formare. Stridiile de apa dulce produc 30 de perle simultan, iar cele de apa sarata produc doar o perla la un anumit interval de timp.
Ele pot avea o varietate de forme, datorita controlului pe care cultivatorul de perle il are asupra formarii acestora. Astfel, le poti regasi ca fiind ovale, rotunde, semirotunde, dreptunghiulare, sub forma de romb, picatura sau cerc. Majoritatea sunt albe sau negre, dar pot fi si roz, verzi sau argintii.
Perlele de apa dulce sunt, de obicei, albe, dar pot include si o varietate de culori pastelate. Acestea sunt de toate formele si dimensiunile, dar cele rotunde si ovale sunt cele mai frecvent intalnite. In functie de culoare, calitatea suprafetei si luciu, se estimeaza si valoarea perlei.
Perlele naturale nu au forma atat de conturata si bine definita ca a celor de cultura. Doar aproximativ 10% din totalul perlelor cultivate sunt rotunde, majoritatea avand forme neregulate. Din cauza faptului ca perlele rotunde sunt foarte rare, acestea sunt si cu mult mai valoroase decat cele asimetrice.
2. Perle de cultura sau naturale - pe care sa le alegi?
Perlele naturale sunt foarte greu de obtinut din cauza poluarii apei, a pradatorilor si a altor factori care cauzeaza moartea prematura a stridiilor, midiilor sau scoicilor. Astfel, perlele naturale sunt foarte rare si majoritatea au fost deja recoltate. Acestea ar mai putea fi achizitionate in cadrul unor licitatii de antichitati, unde vei fi nevoita sa platesti o suma semnificativa de bani.
Perlele de cultura, pe de alta parte, nu sunt atat de rare, iar din acestea sunt confectionate majoritatea bijuteriilor care exista astazi pe piata, in special cercei, coliere si bratari. Asadar, daca ai ales anumite accesorii create din perle, asteapta-te ca cele pe care le gasesti sa fie de cultura. Perlele de apa dulce sunt cele mai accesibile tipuri de perle.
Daca iti doresti sa iti creezi propriile bijuterii, poti folosi perlele alaturi de alte elemente decorative si accesorii, pentru a te asigura ca rezultatul final va fi unul original.
In concluzie, pe baza acestor asemanari si diferente intre perlele de cultura si cele naturale, vei putea lua decizii mult mai informate in legatura cu bijuteriile pe care le porti si chiar pe cele pe care alegi sa le confectionezi. Cu siguranta vei avea de ales dintr-o diversitate de culori si forme atractive.
Sursa foto: Unsplash.com, Shutterstock.com `