Argintul este unul dintre cele mai des intalnite metale pretioase si este folosit nu doar in realizarea bijuteriilor, ci si in medicina, inginerie electrica sau in realizarea de monede.
Bijuteriile de argint sunt extrem de populare in toata lumea, datorita rezistentei lor, a aspectului deosebit, dar si a pretului relativ accesibil.
Argintul se poate combina cu alte metale, pietre pretioase sau semipretioase, iar bijuteriile rezultate vin intr-un numar mare de modele, potrivite pentru toate gusturile.
Afla din acest articol cum se curata argintul, cum sa prelungesti viata unor astfel de bijuterii si cum sa le alegi pentru a se potrivi stilului tau.
Cuprins
- Ce este argintul si de ce sunt atat de populare bijuteriile din acest metal?
- Cum se curata argintul pentru a preveni oxidarea
- Cum cureti argintul? - solutii pe care cu siguranta le ai in gospodarie
- Cum se curata bijuteriile din argint si alte metale sau pietre pretioase?
- Cum alegi bijuteriile de argint potrivite pentru tine?
1. Ce este argintul si de ce sunt atat de populare bijuteriile din acest metal?
Argintul este metalul cu cea mai mare conductivitate termica si electrica si este folosit inca din vremea civilizatiilor antice.
Intrebuintarile lui sunt numeroase, de la realizarea de bijuterii si monede si pana la aplicabilitati in domeniul medicinei, stomatologiei sau electrotehnicii.
De asemenea, argintul are proprietati antimicrobiene si a fost demonstrat ca poate ucide virusi, bacterii si ciuperci, fara a fi toxic pentru organismul uman.
Pe langa proprietatile si intrebuintarile sale, argintul este asociat inca din antichitate cu semnificatii pozitive. In astrologie, acesta este asociat cu pacea, iubirea romantica, sanatatea si stabilitatea. De asemenea, se spune ca cei ce poarta bijuterii din argint sunt protejati de boli, de stres, iar creativitatea le este stimulata.
Bijuteriile din argint sunt foarte populare in zilele noastre datorita rezistentei lor si datorita numeroaselor modele ce se pot crea cu ajutorul acestui material: lantisoare, pandantive, bratari, cercei si accesorii pentru piercinguri sau pentru dantura.
Un alt avantaj este pretul accesibil al bijuteriilor. In acelasi timp, acesta este un metal pretios, asa ca investitia in argint este una pe termen lung, deoarece nu isi va pierde valoarea prea usor.
2. Cum se curata argintul pentru a preveni oxidarea
Curatarea argintului este necesara, deoarece acesta oxideaza in timp, ceea ce duce la colorarea sa in nuante de negru.
Din fericire, procesul nu este unul ireversibil si este absolut normal.
Oxidarea nu afecteaza calitatea sau valoarea bijuteriilor tale, insa, pentru a avea grija de ele in mod optim, este necesar sa nu le porti in situatii care ar putea duce la deteriorarea lor si sa le cureti atunci cand capata alte nuante in afara de cea originala, de gri metalic. Iata de ce are loc acest proces si cum iti poti proteja bijuteriile de argint:
- De ce oxideaza argintul?
Oxidarea este un strat subtire de coroziune de culoare neagra sau gri inchis, ce apare atunci cand argintul ia contact cu sulful din atmosfera. Acesta este un proces natural, mai exact o reactie chimica a aliajelor pe baza de argint sau a argintului ca material pur si nu are efecte negative asupra metalului in sine.
Dimpotriva, oxidarea se intampla doar la stratul de suprafata al bijuteriei, protejand celelalte straturi de actiunea altor compusi chimici din atmosfera.
- Cum sa previi oxidarea si cum sa intretii bijuteriile din argint
Desi curatarea argintului este esentiala atunci cand acesta oxideaza, bijuteriile tale trebuie, de asemenea, sa fie ingrijite corespunzator pentru a preveni acest proces din a deveni unul frecvent si pentru a le creste durata de viata.
Pentru a preveni oxidarea bijuteriilor, incepe prin a dedica un spatiu de depozitare special pentru acestea. Pastreaza-ti bijuteriile din argint intr-un loc racoros, uscat si departe de actiunea directa a razelor solare. Alege o cutie de bijuterii special dedicata celor din argint si nu le combina cu alte tipuri de metale atunci cand le depozitezi.
Pe langa pastrarea corespunzatoare a bijuteriilor din argint, este important si modul in care le porti:
- Evita ca argintul sa ia contact cu transpiratia si nu purta bijuteriile in conditii de caldura excesiva, deoarece aceste lucruri pot duce la oxidare. Astfel, intrerupe purtarea bijuteriilor atunci cand faci sport, cand mergi la plaja sau cand petreci mult timp in spatii umede ori calduroase.
- Renunta la bijuteriile din argint atunci cand aplici produse cosmetice. De la creme de corp, seruri, uleiuri si pana la produse de stilizare a parului sau de make-up, toate pot duce la oxidare atunci cand intra in contact cu argintul. Daca obisnuiesti sa aplici produse cosmetice des, atunci intrerupe purtarea bijuteriilor atunci cand o faci si asteapta ca acestea sa intre in piele inainte de a-ti pune la loc bijuteriile.
- Aplicarea parfumului. De obicei, parfumul se aplica in zona gatului, urechii si a incheieturii si poate intra in contact cu bratari, lantisoare sau cercei. Pentru a preveni oxidarea, nu aplica parfum pe bijuteriile de argint.
- Sterge cat mai des bijuteriile cu o carpa moale, pentru a inlatura urmele de produse cu care au luat contact.
3. Cum cureti argintul? - solutii pe care cu siguranta le ai in gospodarie
Atunci cand procesul de oxidare are loc, curatarea argintului devine necesara, insa aceasta trebuie sa fie realizata cu multa atentie, pentru a nu deteriora sau strica bijuteriile.
Exista mai multe metode prin care poti curata metalul pretios, iar majoritatea se pot realiza cu usurinta acasa si nu sunt deloc costisitoare.
Iata cu ce iti poti curata lantisorul de argint, bratarile sau cerceii:
- Folie de aluminiu si bicarbonat de sodiu
Aceasta metoda este foarte eficienta atunci cand vrei sa cureti mai multe piese din argint in acelasi timp, insa nu este potrivita pentru curatarea bijuteriilor ce au in componenta si pietre pretioase sau semipretioase.
Ai nevoie de un vas din ceramica sau din sticla rezistenta termic, nu din metal, pe care sa o tapetezi cu folie de aluminiu. Adauga 4 litri de apa si o lingurita si jumatate de bicarbonat de sodiu. Pune compozitia la fiert si, atunci cand apa a dat in clocot, pune bijuteriile in oala si lasa-le pentru 15 secunde inauntru. Ulterior, poti sa scoti bijuteriile cu ajutorul unor clesti de bucatarie si sa le lasi la uscat pe un prosop.
- Pasta de dinti
Unul dintre cele mai populare raspunsuri la intrebarea „cu ce se curata argintul acasa?” este pasta de dinti. Aceasta nu trebuie sa aiba in componenta particule abrazive sau formula gel si nu trebuie sa fie folosita pe pietre pretioase sau semipretioase.
Aplica putina pasta de dinti pe un prosop sau pe o carpa curata si maseaza circular bijuteriile pe care vrei sa le cureti. Ulterior, asteapta inca 15 minute pentru ca pasta sa actioneze, inainte de a clati cu apa calduta. Dupa clatire, sterge cu un prosop uscat bijuteriile si acestea sunt gata de purtare!
- Dezinfectant de maini
Cum se spala argintul atunci cand nu ai apa, folie de aluminiu sau bicarbonat de sodiu la dispozitie? Este simplu, cu dezinfectant de maini! La fel ca in exemplele anterioare, aceasta solutie poate fi aplicata doar pe argint, nu si pe pietrele pretioase sau semipretioase.
Aplica putin dezinfectant pe un servetel sau prosop si sterge bijuteriile pe care doresti sa le cureti. Acesta va curata stratul de oxidare si bijuteriile vor arata ca noi!
- Otet
Daca nu ai la dispozitie niciunul dintre produsele enumerate anterior, cu siguranta ai in gospodarie otet! Pune putin otet alb intr-un bol, adauga putin bicarbonat de sodiu si lasa bijuteriile din argint (fara pietre sau cristale) la inmuiat in bol, timp de o ora. Dupa aceea, poti scoate bijuteriile, le poti clati cu apa curata, sterge cu o carpa moale si operatiunea este gata!
- Ketchup
Foloseste cateva picaturi de ketchup pentru a curata argintul. Aplica-l pe un servetel sau pe o carpa fina si freaca bijuteriile, fara a apasa prea tare. Ulterior, clateste-le cu apa si bijuteriile vor arata din nou impecabil!
4. Cum se curata bijuteriile din argint si alte metale sau pietre pretioase?
Acum ca ai aflat cum se curata argintul acasa, ce este de facut cu bijuteriile din argint, care au in componenta si pietre pretioase sau semipretioase?
Iata ce poti face in astfel de situatii: Curatarea bijuteriilor din argint care au in componenta si pietre pretioase se poate face in doi pasi.
Primul pas este sa cureti strict argintul, apeland la una dintre solutiile enumerate mai sus, fara a atinge piatra. Apoi, curata doar piatra cu o carpa foarte moale, putin sapun si apa calduta.
Nu sterge niciodata pietrele de pe bijuterii cu materiale sau substante abrazive, deoarece risti sa le zgarii. De asemenea, pastreaza bijuteriile in locuri ferite de umezeala, caldura si produse cosmetice, pentru a preveni deteriorarea lor.
5. Cum alegi bijuteriile de argint potrivite pentru tine?
Bijuteriile din argint se gasesc in numeroase modele, culori si combinatii, astfel incat se pot adapta tuturor stilurilor si se pot purta la orice ocazie.
Pentru a alege bijuteriile care se potrivesc tinutelor tale si stilului personal, trebuie sa tii cont de ce accesorii alegi, ce haine porti si unde le porti. Vestea buna este ca argintul este versatil si o singura piesa poate fi purtata zilnic in mai multe combinatii.
Identifica-ti stilul personal Te imbraci elegant, casual, sport, office sau iti place sa combini stilurile? Este important sa stii ce stil de imbracaminte te caracterizeaza pentru a alege accesoriile din argint care se potrivesc.
Pentru tinutele sport, purtate la plimbari in parc sau la evenimente sportive, alege bijuterii precum bratarile din argint cu talismane sau un inel fin si usor.
Daca alegi sa porti o tinuta office, poti opta pentru lantisoare din argint cu pandantiv, cercei de mici dimensiuni si bratari groase.
La ocazii speciale, poti combina cerceii din argint cu bratari sau lantisoare masive, tot din argint. Tinutele casual se potrivesc perfect cu inelele din argint cu pietre semipretioase, precum acvamarin, ametist sau cuart roz.
Adauga lantisoare fine din argint cu sau fara pandantive si cercei rotunzi din acelasi metal.
Ce reprezinta bijuteriile pentru tine?
Pentru a alege piesele din argint care ti se potrivesc cel mai bine, trebuie sa stii ce reprezinta bijuteriile pentru tine:
Porti bijuterii doar la ocazii speciale?
Daca da, atunci poti investi in piese din argint deosebite, combinate cu pietre pretioase sau din argint masiv, pe care sa le poti asorta cu usurinta rochiilor elegante, pantofilor cu toc inalt si gentilor plic.
Iti place ca bijuteriile tale sa aiba o poveste?
Atunci cand bijuteriile reprezinta un obiect cu o poveste in spate, opteaza pentru creatii care iti trezesc sentimente, de la piese handmade, la modele in editie limitata.
Ai bijuterii din argint de care esti atasata?
Atunci cand accesoriile sunt primite cadou de la persoane dragi ori poate au apartinut mamei, bunicii sau nasei, alege sa le porti doar atunci cand simti, fie la evenimente ori zilnic, pentru a te simti mai aproape de cei pe care ii iubesti.
Bijuteriile de argint sunt speciale, indiferent de modelul sau de combinatia aleasa. Acestea sunt durabile, stralucitoare si le poti purta oriunde iti doresti. Pentru a le ingriji corespunzator, trebuie sa stii cu ce se poate curata argintul si cum se pot pastra pentru a le prelungi durata de viata. Insa, inainte de a te gandi la intretinerea argintului, este necesar sa alegi piesele care se potrivesc cel mai bine cu stilul tau, garderoba ta si cu modul in care te raportezi la bijuterii.
Din fericire, acest material se poate combina cu multe alte metale, pietre pretioase, semipretioase sau cristale, asa ca pentru fiecare tip de stil si tinuta exista modele ce se potrivesc perfect. Aege piesele care sunt pe gustul tau, dar se muleaza si pe stilul tau vestimentar.
Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com.