Ce inseamna karatele aurului – Ce nu stiai despre unitatea de masura a acestui metal pretios

Ce inseamna karatele aurului – Ce nu stiai despre unitatea de masura a acestui metal pretios

Poate te-ai intrebat macar o data in viata ce inseamna karatele la aur sau cum se defineste acest termen. Expresii precum “aur de 14k” sau “aur de 24k” sunt definitorii in industria metalelor pretioase si in special in confectionarea bijuteriilor din aur.

Afla detalii interesante despre unitatea de masura a aurului.

Cuprins:

  1. Ce este karatul la aur – Definitie si curiozitati
  2. Karatele aurului - cate tipuri de aur exista in lume si care sunt cele mai folosite pentru bijuterii
  3. Cate karate are aurul pur

1. Ce este karatul la aur – Definitie si curiozitati

aur

Calitatea aurului, unul dintre cele mai pretioase metale din lume, se masoara in karate si reprezinta o unitate de masura standard, adoptata peste tot in lume, si defineste puritatea acestui metal pretios.

Cu alte cuvinte, bijuteriile si accesoriile fabricate din aur trebuie sa respecte anumite criterii, iar puritatea materialului din care sunt confectionate este fara doar si poate cea mai importanta.

Karatele la aur, abreviate “k” sau “kt”, se stabilesc in functie de calitatea acestui metal pretios si, acolo unde este cazul, folosirea aliajelor. Pentru ca aurul este un material moale, acesta poate fi cu usurinta combinat cu alte metale pretioase, folosind tehnici speciale de lucru, plus uneltele si tehnologia potrivite. Insa, aurul combinat cu alte metale va avea o puritate mai scazuta, si deci, va avea mai putine karate si un pret mai mic in comparatie cu aurul pur.

Iata cateva curiozitati despre aur pe care poate nu le stiai:

  • In ultimii 70 de ani, au fost extrase in jur de 195.000 de tone de aur peste tot in lume.
  • In timp ce 50% din aurul existent se foloseste pentru bijuterii, alte 20% reprezinta proprietati personale (bijuterii, lingouri, etc.)
  • Au fost extrase peste 2.200 de tone de aur in Romania, de la inceputurile acestei tari.

2. Karatele aurului - cate tipuri de aur exista in lume si care sunt cele mai folosite pentru bijuterii

bijuterii aur

In functie de puritate, aurul se poate clasifica in mai multe tipuri, iar urmatoarele sunt cele mai intalnite in industria bijuteriilor si nu numai:

  • Aurul de 9k inseamna ca doar 9 parti din 24 sunt aur pur, restul fiind aliaje.
  • Aurul de 12k presupune ca din 24 de parti, doar 12 reprezinta aur pur, adica 50%.
  • Aurul de 14k este des folosit pentru confectionarea bijuteriilor. Asadar, doar 14 parti din 24 reprezinta aur pur pentru o bijuterie.
  • Aurul de 18k are o puritate ce nu depaseste 75%. Acesta este foarte utilizat in confectionarea bijuteriilor cu pietre pretioase.
  • Aurul de 24k este pur in proportie de 99.9% si este utilizat cu precadere in confectionarea lingourilor de aur. Acesta este fara doar si poate, cel mai pretios metal din intreaga categorie, evident, datorita puritatii si calitatii.

Preturile pentru bijuteriile din aur se stabilesc in functie de calitatea aurului folosit, iar producatorii sunt obligati sa afiseze aceste criterii in dreptul produselor.

Pe langa acest lucru, specialistii in domeniu fac diferite verificari inainte ca bijuteriile din aur sa fie puse pe piata spre vanzare.

3. Karatele aurului - Cate karate are aurul pur

aur pur

Aurul pur are 24 de karate, insa nu este tocmai aur pur, ci in proportie de 99.9%. Cu un grad de topire de 1.064 grade Celsius, aurul de 24k ramane cel mai pretios metal din categoria sa, chiar daca restul de 0.1% reprezinta micile impuritati rezultate din prelucrare.

In comparatie cu aurul de 14k sau 18k, aurul pur de 24 de karate este cel mai scump, chiar daca in aceasta stare este vulnerabil in fata zgarieturilor si deformarilor.

Cu toate acestea, aurul a fost exploatat din vechi timpuri, iar fabricarea acestui metal pretios cu ajutorul diferitelor aliaje a fost descoperita pe parcurs.

Asadar, se poate concluziona ca stabilirea calitatii aurului si determinarea numarului de karate se face in functie de prelucrarea acestui metal pretios si folosirea in diferite industrii.

Aurul este folosit cu precadere in fabricarea bijuteriilor, insa poate fi gasit, sub forma de aliaj, in diverse componente electronice.

Sursa Foto: Shutterstock.com



WhatsApp Chat WhatsApp Chat